lördag 31 januari 2009

Utsiktstoppen: Botaniska/Änggårdsbergen

Jag räknar det här som två platser i en, eftersom de ligger på i princip samma ställe men ändå skiljer sig åt på flera avgörande punkter. Därför sätter jag två betyg på varje punkt, först Botaniska, sedan Änggårdsbergen. Kanske jämnar det ut sig i slutändan? Det ska bli spännande att se.

Personliga erfarenheter av platsen: [3/4]
Det tog flera besök i Botaniska trädgården innan jag började utforska dess utsiktsplatser, och fast jag sedan var där ett antal gånger under sommaren har jag inte skapat mig någon personlig relation till någon av dessa platser. De är helt okej att klättra upp och spana ut från lite så där i förbigående, och ibland är det väl kanske också allt man behöver.

Jag fick däremot en mer omedelbar kontakt med Änggårdsbergen, när jag väl lyckades pallra mig iväg dit en vacker sensommardag. Det hann bli ytterligare något besök där innan sommarutflyktssäsongen var över, och jag hittade snabbt favoritställen.

Tillgänglighet: [4/3]
Har man väl kommit till Botaniska är det ofta ingen extra ansträngning att ta sig upp till någon av utsiktsplatserna. Speciellt klipporna ovanför Klippträdgården är välkända och välbesökta, och även om det kräver i alla fall lite av en fysiskt sett så är det tämligen enkelt att ta sig upp. Också till andra toppar är det skyltat och lätt att hitta, även om det kan ge lite längre promenader.

Från mitt håll (vilket ju är det som räknas här) är det lite längre till Änggårdsbergen, men egentligen inte så mycket att det påverkar beslutet i ett eventuellt val mellan de olika utsiktsplatserna i området. Då väger andra faktorer tyngre. Och för en promenad- och klättervillig person som jag själv är det inte så fasligt otillgängligt, bara snårigt och bitvis lite lurigt att ta sig fram genom ljungen.

Utsiktskvalitet: [5/4]
Eftersom det finns flera olika utsiktsplatser att välja mellan i Botaniska får man förstås också lite olika vyer från olika ställen. Det kan ju ses som en tillgång. Dessutom ser man långt, utåt havet till exempel.

Utsikten från Änggårdsbergen är inte helt olik de man kan hitta från topparna inne i Botaniska, men här har man hamnat lite längre från stan, och själv kan jag tycka att det gör utsikten en aning mindre storslagen i just det här fallet. Dock är det riktigt skojigt att spana över till någon av de andra utsiktsplatserna där det också står folk.

Trängsel: [2/5]
På de folktätaste klipporna i Botaniska snubblar man över människor överallt och det kan vara svårt att alls ta sig fram till de bästa ställena. På andra, mindre kända utsiktsplatser är det oftast lugnare, men även här kan man råka springa in i varandra på de trånga stigarna inne i snåren. Sedan beror det förstås lite på tidpunkten också, men för enkelhetens skull utgår jag från sådana tillfällen när man gärna vill ut och klättra i berg, som lediga dagar med bra väder.

Bara en liten extra promenad bort i Änggårdsbergen är det klart lugnare även under soliga sommardagar, och till och med en nykomling kan snabbt hitta sig en egen klippa lämplig för både utsiktande och picknick. Visst kan man se folk även här, men att klaga över trängsel vore fel.

Picknickmöjligheter: [2/4]
Det är klart att folk har picknick och sitter eller ligger och solar och gottar sig åtminstone på de häftiga klipporna, medan det på andra ställen knappt finns mer än plats för ett par fötter på ett utsiktsställe. Själv skulle jag inte välja någon av de här platserna för en picknick, främst beroende på låg mysfaktor och mycket spring.

Skillnaden mot Änggårdsbergens picknickvänlighet blir extra tydlig då det ju är så nära mellan platserna. Själv väljer jag absolut hellre en helt egen klippa lite längre bort för att njuta av matsäck, utsikt och en god bok. Det enda som gör att jag inte sätter full poäng här är att man kanske ibland kan ha lite svårt att hitta något ställe att sitta riktigt bekvämt på.

Totalpoäng: [16/20]
Ganska genomsnittliga poäng för ett par utsiktsplatser jag nog skulle kunna kalla "lagom". Hyfsat lättillgängliga, med en känsla av närhet till både natur och stad. Inget extraordinärt men ändå trevliga ställen att besöka ibland. Att Änggårdsbergen fick bättre betyg än Botaniska, trots en aning sämre utsikt, var nog inte helt oväntat med tanke på att jag gillar att slippa trängas när jag står på klippkanter och bergstoppar.

Utsikt från Änggårdsbergen mot andra berg, lite stad och sådant.

Där borta står folk i Botaniska och tittar på utsikten.