söndag 9 november 2008

Utsiktstoppen: Masthuggskyrkan

Personliga erfarenheter av platsen: [5]
Det tog mig ungefär en månad från att jag kommit till Göteborg tills jag oplanerat en dag letade upp vägen upp till Masthuggskyrkan. Men då hade jag ju inte riktigt kommit på det här med de fina utsiktsmöjligheterna här i stan heller. Sedan dess har jag dock varit här många gånger. Under de varma dagarna i maj satt jag här och pluggade i sol och fläktande vind, och så fick jag en lagom promenad och lite utsikt på köpet. Fast jag kan förstås gå hit lite när som helst när jag känner för det, och nu blir det minst ett par, tre gånger i månaden. Det är ett av de tre ställen jag helst och oftast hamnar på under mina promenader. Visst kan det vara lite skumma typer här ibland, och visst blåser det rätt kallt rätt ofta, men både och kan också vara lite uppfriskande, så det sänker inte betyget.

Tillgänglighet: [5]
För mig ligger det förstås inte lika nära som Skansen Kronan, men fördelen är i stället att det är en precis lagom lång vardagspromenad att gå hit och hem. Jämfört med andra utsiktsplatser är det från mitt håll heller inte särskilt jobbigt att ta sig upp till toppen, och det finns flera bra vägar att välja mellan, så man slipper ta samma väg tillbaka ner. Ett toppbetyg till, helt enkelt.

Utsiktskvalitet: [5]
Jag tänkte först säga att det här måste vara stans bästa utsikt, med tanke på hur mycket man kan se åt nästan alla håll, men det finns nog ändå ett par ställen som kan vara med och slåss om den titeln. Fast jag kan verkligen inte komma på något enda att klaga på beträffande utsikten, så det blir en fullpoängare till. Här kan jag stå och titta på båtar hur länge som helst, följa dem från kajen inne i stan och ända ut under Älvsborgsbron och ut mot havet, eller med blicken följa gatorna hem till mig själv och folk jag känner och se alla andra kända byggnadsverk som sticker upp över hustaken.

Trängsel: [4]
Oftast är det väldigt lugnt runt kyrkan och på klipporna när jag brukar vara här, vilket främst är på vardagseftermiddagar. Under sommaren kan man få samsas med busslaster med turister, men i så fall tycker jag nog att det är värre att oväntat snubbla över nästan nakna människor som ligger och solar i klippskrevorna. Att ligga och pressa utanför en kyrka, och dessutom på ett stort turistmål, skulle jag aldrig få för mig att göra, inte ens mitt inne i storstan när desperationen efter sol och lä blir stor. Hur det ser ut med trängseln andra tider på dygnet kan jag inte uttala mig om, men jag har mina aningar om att platsen har en något annan karaktär kvällstid.

Picknickmöjligheter: [2]
Det finns gott om klippor och bänkar att sitta på, och till och med något som liknar en grillplats, men jag ser ändå inte det här som ett picknickställe. Det är lite för omysigt för det. Allt klotter och skräp på vissa delar av området vittnar dock om att det här är ett ställe för flera olika slags aktiviteter. För mig får det nog förbli enbart en utsiktsplats.

Totalpoäng: [21]
Jag hade på känn att det skulle bli höga poäng här, eftersom jag verkligen gillar den här utsiktsplatsen. Och har man inget att klaga på kan det ju inte bli mycket att dra av för heller. Jag har hört att det är ett populärt ställe att fira in nyåret och titta på fyrverkerier på, och det kan jag föreställa mig, men hur väl det stämmer kommer jag antagligen inte att få anledning att undersöka i år i alla fall. Fast vanliga promenader i dagsljus hit duger bra de också.


Bilder finns i inläggen jag länkar till i det första stycket.