lördag 10 juli 2010

Bad!

Äntligen har jag hittat ett ställe i Göteborg som jag kan gilla att bada på! Härlanda tjärn må vara närmast och Delsjöarna störst, men de har inget att sätta emot Västra Långvattnet.

Trots att det var hett i luften redan på förmiddagen och jag hade hunnit med en rätt ansträngande timslång promenad före frukost, bestämde jag mig för att det var läge för en utflykt och lite nytt utforskande av omgivningarna idag. Så jag fräschade upp min cykel, som stått oanvänd sedan förra sommaren någon gång, packade vad jag tyckte mig behöva och skyndade mig iväg. Det hade nämligen talats om eventuella åskskurar och jag ville i så fall hinna ut före dem och i annat fall före allt folk som senare på dagen garanterat skulle samlas vid varenda badvänlig pöl i trakten.

Det var lätt att hitta rätt och cykelvägen var varken lika dryg eller tråkig som den jag har till Delsjöbadet, så redan här fick min nya badplatsbekantskap ett extra plus.

Innan man kommer till badet från vägen på den västra sidan ska man bara klara av de långa, branta trapporna. Och det är uppåt man ska! Men då blir det förstås ännu mer lockande att hoppa i vattnet sedan. Den här fina vyn har man i stället att njuta av på väg ned.

Väl framme slogs jag av hur mysigt det var! För att vara ett storstadsbad alltså.

Trots läget "mitt i skogen" var det redan vid middagstid rätt mycket folk kring sjön, men det var inga problem att få en egen klippa vid vattnet. I själva verket var det folk överallt omkring mig, men vikar och växtlighet och möjligheten att bada på många olika ställen bidrog till känslan av att var och en hade sin egen badplats.

Visst, det är en bit att ta sig till Västra Långvattnet från alla större vägar, och vill man inte gå rätt länge är det bra med cykel. Men det har jag ju. Och förresten är det just den relativa svårtillgängligheten som gör att det är en lite lugnare badplats (fast några mopedbarn hade ändå lyckats ta sig dit för att knattra en stund). De som vill ha det bekvämare får gärna fortsätta trängas vid de andra, enligt mig betydligt mindre trevliga, badplatserna. Det här är en sådan gång som jag är glad att jag inte brukar uppskatta exakt samma saker som så kallat folk i allmänhet gör.

Det var förresten definitivt värt cykelturen i värmen. Faktum är att jag var klart piggare när jag kom hem efteråt än jag varit när jag gav mig av några timmar tidigare.