fredag 15 februari 2008

Dagens utsikt

Jag gillar kartor. Egentligen är jag såld på allt som ens påminner om kartor. Planlösningar, flygfoton, ritningar, dockskåp eller vad sjutton som helst som ger den där härliga känslan av total överblick. Kanske är det därför jag också ständigt dras till utsiktspunkter (eller så är det bara sådan människan är?).

När jag går ut på mina promenader här i min nya stad har jag nästan alltid med mig någon karta i fickan, men jag tar i stort sett aldrig fram den. Man vill ju inte tas för turist! Sedan knatar jag på lite på måfå, svänger där det verkar intressant och hittar alltid tillbaka utan problem, men ändå utan att ta exakt samma väg tillbaka. Och så fotar jag en massa. Som en turist!

Jag har förresten upptäckt att det finns gott om trappor i Göteborg. Det är ett bra tecken, eftersom det är ett tecken på att det inte är så platt som i Linköping, och också ett tecken på att det finns utsikt av något slag i den övre änden av trappan. Så förutom att jag springer upp till lägenheten på fjärde våningen varje dag så får jag en ordentlig dos av trappklivande även utomhus.

Idag hamnade jag vid Masthuggskyrkan. Eftersom det därifrån är kolossalt fin utsikt blev jag kvar oväntat länge, med tanke på den kyliga blåsten. Men den märkte jag knappt. Bilderna gör förstås inte upplevelsen rättvisa, men jag slänger upp några ändå. Bildtexter får ni klara er utan, det är ju ändå Göteborg och fullt med kända byggnadsverk på bilderna!Jag gick förresten runt lite på gångvägarna bland klipporna däruppe också. Det fanns en del lustiga människor där. En kille satt i buskarna ute på en klippa och trummade. En annan smög omkring ungefär som jag själv, och honom upptäckte jag just som jag var på väg därifrån. Tydligen tänkte vi väldigt lika, för hur jag än gick så var vi hela tiden på nästan samma ställe. Men han var för ung för mig. Och hade axelremsväska. Så så var det med det.

Det var väldigt mycket klotter och skräp överallt, men jag fattar liksom varför folk hänger där. Det var ett ställe jag gärna återkommer till också under milda sommardagar, även om utsikten möjligen försämras en aning av grönska.