fredag 28 maj 2010

Inlägg i fånighetsdebatten

Jag vill egentligen inte skriva överdrivet mycket om ESC, eftersom jag vet att de flesta inte bryr sig. Och ändå pratas och skrivs det knappt om något annat idag. Det stör mig enormt att det måste göras en så stor grej av att Sverige inte tog sig till final. För det var ju inte ett dugg konstigt. Vi hade en uttagning med mediokra bidrag att välja mellan, så hur skulle vi ha en chans att skicka en framgångsrik låt då?

Nu tjatas det om att Sverige ska dra sig ur ESC, att det bara är skit för att "Sverige inte är med i Melodifestivalen", att vi ska ägna oss åt den egna tävlingen och bla bla bla. Men hallå! Om det nu är så viktigt att det är en tävling kan vi väl jämföra det med sport:
  1. Så ESC är bara meningsfullt de år Sverige inte bara är med, utan dessutom hör till de bästa länderna? Är all sport ointressant så snart det inte finns en överlägsen svensk att heja på? Borde vi sluta uppmuntra våra idrottare att tävla om VM- och OS-medaljer (eller ens kvala) om de inte alltid går till final också?
  2. Sverige är förresten visst med i ESC, eller "Melodifestivalen". Vi tog oss bara inte till final. Som i det där ishockey-VM:et som man i konsekvensens namn inte kan fatta varför Sverige ska envisas med att vara med i. Ska vi inte gå tillbaka till att bara tävla om SM-guldet i hockey också i så fall?
Själv anser jag att ESC är mer ett tv-program än en tävling, och även om tävlingen hade haft någon större betydelse så går ju ingen under för att man inte vinner, så vad finns det att jaga upp sig över? Förutom att låtarna i den svenska melodifestivalen blir allt sämre. Och medias förmåga att locka fram det sämsta hos folk, kanske?