onsdag 29 juli 2009

Ständigt dessa obegripliga biljettsystem

Att boka tågresor var precis lika jobbigt den här gången som vanligt. Och en webbplats som är superseg redan med bredband är inte kul att surfa runt på med extra långsam uppkoppling. Men det var varken det, de hundra byten man tvingas till när man reser mellan två mindre orter som inte råkar ligga på rätt linje genom landet eller de hutlösa priserna för tågresor jag fäste mest uppmärksamhet vid den här gången. Fast jo, det hade med priserna att göra ändå.

Här på landet har vi närmaste järnvägsstation i den stad som ligger en mil söderut. Men den är liten och ibland går det inte så bra att ta tåget dit eller därifrån. Då kan man välja den lite större stad som ligger cirka tre mil norrut i stället. I vilket fall som helst måste någon skjutsa och hämta, för några bussar går det inte.

Nu, för två personer som skulle göra en resa till en viss ort längre söderut i landet skulle det kosta 769 kronor att ta tåget som gick från den större stan, den som alltså först kräver en lite längre bilresa och dessutom åt "fel" håll. Så undersökte vi alternativet, den närmare belägna mindre stationen. Därifrån skulle det i och för sig ta längre tid (utan hänsyn tagen till skillnaden i bilrestid visserligen) och ge ett ytterligare byte, men bara kosta 719 kronor.

Sedan tittade vi närmare på detaljerna. Då stod det klart att den billigare resan innebär att man tar ett första tåg till den större stationen längre norrut, där man hoppar på exakt samma tåg som man annars skulle ha tagit direkt därifrån. Fast på detta sätt blir resan 50 spänn billigare!

Det gäller att tänka på alla möjligheter.