måndag 20 april 2009

Bättre eller sämre?

En av de stora fördelarna med att hyra sin bostad är att man inte behöver laga allting som går sönder själv. Det är bara att felanmäla. Ja, och sedan ta emot lite hantverkare (som gärna dyker upp medan man står i duschen eller på annat sätt har svårt att öppna dörren) och så där förstås.

När jag flyttade in felanmälde jag en av mina garderobsdörrar, eftersom gångjärnen inte satt fast och dörren hoppade "ur led" varje gång jag öppnade den. Den stumma dörrklockan nämnde jag inte, för då den stod upptagen i besiktningsprotokollet tänkte jag att det redan var ett känt fel.

Idag när jag åt frukost kom en man och tittade på garderobsdörren. Han tog med sig den för att se vad om den gick att fixa eller om jag skulle få en ny. Jaha, tänkte jag, det tar väl några dagar eller åtminstone timmar innan han återvänder, så då hinner jag lätt ta en dusch i lugn och ro först. Men innan jag ens hann in i badrummet (vilket var bra i det här fallet) var han tillbaka igen.

Eftersom dörrklockan är trasig knackade han. Det hörde jag nu, då jag ju inte stod i duschen. Han hörde dock inget inifrån lägenheten, till exempel när jag ropade "ett ögonblick" medan jag drog på mig lite kläder, utan knackade igen. Det hade ju kunnat bli skojigt, om jag stått där och duschat med dörren öppen mot hallen och han kommit inklivande där, eftersom jag tillåter att man går in med nyckel om jag inte är hemma.

Snickaren var inte direkt pratsam av sig. Efter alla trevliga kontakter jag hade med hantverkare av olika slag på grund av skräplägenheten i Linköping förvånade det mig lite. Han verkade uppenbart nervös när han krånglade tillbaka garderobsdörren på sin plats. Var det för att han såg rakt in i en ung kvinnas garderob? För att jag inte hade någon bh på mig? För att han helt enkelt var mer specialiserad på att underhålla bostäder än människor?

Fast, tja, det är väl tveksamt om han var så värst superrutinerad på garderobsdörrar ändå. Snabbhet är väl kanske inte det säkraste tecknet på hög kvalitet heller. När han gått kastade jag nämligen en blick på garderobsdörren och tyckte att den såg lite underlig ut. Jaha, det var en ny dörr, en något vitare än de övriga. Men det kan man väl leva med i en studentbostad.

Men ... Sedan såg jag det man tycker att en snickare borde se direkt, nämligen att dörren inte passade i sin öppning utan var klart och tydligt för smal:


Ser man det från den ljusa sidan kan jag nu öppna den vänstra av dörrarna utan att behöva röra den högra. Å andra sidan blir det extra dammigt inne i garderoben, den högra dörren öppnar sig av sig själv och så ser det ju inte helt vackert ut.

Kan jag nu möjligen få lite stöd och uppmuntran så att jag kan göra det rätta och riktiga här?