tisdag 24 januari 2012

Söta förortskids och deras leksaker

Det börjar väl bli dags för ännu en rapport från förorten? Jag har visst inte fått tillfälle att nämna att nyårsfyrverkerierna nu har pågått i en månad här, men eftersom de nu börjar höras allt mer sporadiskt gör det nog inget. Nä.

Igår på seneftermiddagen var det ett väldigt helikopetrande (nej, jag har inte stavat fel) på låg höjd över vårt område. De jagar väl rånare igen, tänkte jag och kollade om det hade hunnit komma upp någon nyhet på nätet. Där stod det dock bara (mhm, "bara") om något rån på Hisingen och några mindre knivslagsmål och sådant, men efter någon timme fick man reda på att det varit ett värdetransportrån vid Torget.

Ja, jag trodde ju det, blev alltså inte särskilt förvånad men tyckte ändå att detta var action nog för mig.

Som om någon skulle ta hänsyn till det!

Senare på kvällen stod Mario och lagade mat då han blev beskjuten med grön laser genom köksfönstret. Vi blev båda rätt uppskakade, men diskuterade det hela en stund innan vi kom fram till att man nog i en sådan situation faktiskt kunde ringa polisen. Så fick det bli. Utifrån Marios observationer kunde vi också räkna ut varifrån lasern kommit, nämligen från en lägenhet i huset mittemot.

Polisen tog det hela på allvar såtillvida att de kom till platsen efter en stund. Dock, fick Mario veta, vågade de inte lämna polisbilen på parkeringen, eftersom de brukade få problem med sönderskurna däck här i området, så Mario fick gå ut till dem och lämna sin anmälan.

Och sedan? Vem vet vad de kommer att göra åt saken? Det känns ju inte så svårt att åtminstone gå till den aktuella lägenheten och kolla upp det hela när vi vet exakt varifrån laserstrålen kom, men som polisen säger är det svårt att göra något när det bor flera personer i samma lägenhet. Själv är jag dock främst angelägen om att den skyldige (det är lätt att få för sig att det är någon yngre kille, ja) får veta vilka konsekvenser sådana lekar kan få, och att det inte är okej.

Och Mario kände i morse fortfarande av något i ögat, så det blev en dag på vårdcentral och sjukhus i stället för på jobbet för hans del.

Resultatet så här långt, alltså: ett irriterat öga (men enligt läkarna tydligen inte skadat, tack och lov), minst en dags förlorad arbetsinkomst, kostnader för läkarbesök, extra resa tur och retur till Mölndal och lite annat smått och gott, två upprörda vanliga medborgare som börjat misstänka sina grannar, nedfällda kökspersienner efter mörkrets inbrott samt -- inte minst -- två personer som inte längre kan leva som de vill och vara helt trygga i sitt eget hem.

Ja, det var läget i förorten den här veckan. Det är väl bara att utgå ifrån att det blir läge att återkomma i frågan. Men gärna ljusa kvällar snart, tack!