tisdag 9 augusti 2011

Flyttande änder

Å ena sidan har detta hänt:
 1. En gång i tiden planterade mina farföräldrar en massa träd vid sin då nybyggda sommarstuga.
 2. Tack vare det har mina föräldrar under de senaste årtiondena hållits fullt sysselsatta med att avverka illa placerad skog på tomten.
 3. Tack vare det har vi sedan haft mängder av stubbar att på allehanda sätt försöka bli av med eller dölja. 
 4. Min mamma fick för några år sedan en fjärilsholk. Den placerades på en av dessa gamla stubbar. Det har sannolikt aldrig bott några fjärilar i holken, men den smultronbevuxna lilla stubb- och gräsholme där den stod började med tiden kallas omväxlande Fjärilsön och Smultronön.
 5. Steg för steg blev Fjärilsön allt mer lik just en ö. Denna sommar såg den plötsligt verkligen ut att vara bebodd. En flaggstång restes, en flagga hissades (och invaderades omedelbart av myror, därav det alternativa namnet Myrön), en brygga byggdes och en stenlagd gång anlades från huset ned till denna. En trädgårdsros började blomma vid stugknuten, en fågelholk sattes upp i den lilla rönnen i backen och en bänk, en silltunna och ett par blomkrukor ställdes ut.

Fjärilsön/Smultronön/Myrön.

Å andra sidan har detta hänt:
 1. Ett par små änder levde en gång ett trist liv som prydnadsföremål i en vägghylla i ett tonårsrum.
 2. De små änderna glömdes med tiden bort, hamnade i någon låda någonstans och hade inte mycket att göra.
 3. En dag blev de tvärt utrensade av en plötsligt uppdykande före detta tonåring som numera var less på allt vad onödigt krimskrams hette, men hur det nu gick till lyckades de ändå till slut slinka med bland det fåtal saker som hamnade i en låda som skulle sparas.
 4. Lådan åkte med ett flyttlass till Göteborg.
 5. Lådans ägare åkte på semester, blev indragen i trädgårdsbestyren och kom att tänka på de små änderna, som liksom av en händelse inte alls var bortskänkta eller något ännu hemskare.
 6. De små änderna fick flytta ut på landet för att slutligen göra någon nytta!

Ett par små änder som ligger och gör någon nytta.

Vart ville jag nu komma med detta? Ingen aning. Kanske är sensmoralen att man ska plantera träd mer eller mindre planlöst, för förr eller senare blir det till glädje för någon? För poängen kan väl knappast ha varit att argumentera för att behålla onödiga småsaker? I så fall förstår jag inte mig själv. Nej, vi säger att det handlade om att jag blev rätt nöjd med den där detaljbilden av änderna på bryggan och ville visa upp den.