tisdag 15 februari 2011

Ut med det gamla

Klarar av det allra sista pluggandet, städar lite i uppsatsmappen på datorn, kommer på att en backup vore bra, börjar rensa och organisera bland filer, slänger, sparar, kopierar, flyttar om, strukturerar, arkiverar, övergår till att samla ihop alla papper, letar efter en pärm som de som ska sparas kan få plats i, hittar två tidskriftssamlare med ännu fler gamla uppsatsprojekt att sortera, flyttar om, hålar papper, möblerar om i pärmar, skriver etiketter, strimlar papper, kastar, frigör halva oskrivna block, finner utan minsta tvekan en given plats för varje liten grej som dyker upp, tömmer bordet, ställer undan de nu välordnade pärmarna och tidskriftssamlarna i bokhyllan, återgår till datorn, utökar backuppandet, fortsätter med att rensa bland gamla studierelaterade bokmärken och slutar bara för att det är färdigt och lite för att det faktiskt är hög tid att äta.

Njuter av känslan av att ha färdigställt saker. Först studierna, sedan att röja undan spåren efter dem. Äntligen slut på flera parallella spår, hundra miljarder flikar ständigt öppna i webbläsaren och flera vitt skilda och stora projekt spridda över rum och dator.

Men! Inte helt klar ändå. Hittar dagens post, som av någon anledning innehåller två exemplar av en studenttidning. Bläddrar pliktskyldigast igenom ett av dem, för att fortsätta "jobba undan".

Hittar en lönetopplista för olika utbildningar, bara en massa tekniska och ekonomiska förstås, ser "Civilingenjör i industriell ekonomi, Linköpings universitet" på plats tio, men joråasså, man ska ju ta sig igenom utbildningen också.

Faller för frestelsen att göra ett "vilken typ är du"-test, som visar sig vara ett av de få som faktiskt verkar vara lite genomtänkta, fast de valda svaren spretar som vanligt och fördelar sig jämnt och fint över tre kategorier: delad seger för konstnären och organisatören, tätt följda av entreprenören, och ja, beskrivningarna av de första två stämmer alldeles på pricken, samtidigt som alla tre delarna behövs för det som efter så många om och men blev beslutet.

Inte ingenjör, ingen jakt på status och pengar. Däremot lite konstnär, lite (okej, mycket) organisatör och en gnutta entreprenör på det. Men inte student, nejånej. Nu åker studenttidningarna i pappersinsamlingen.