tisdag 6 juli 2010

Midsommarsemestern, del 5

Jaha, nu blir det inte bara lyriska turistrapporter, utan dessutom typ reklam. Men det gäller ju dalaföretag, så jag låter det passera. För den här gången.

Innan vi återvände söderut gjorde vi en dagsutflykt uppåt Siljan, för att även få lite av det "riktiga" Dalarna, det vill säga det som alla utomstående ändå tänker på när de (och jag) pratar om Dalarna. Det är faktiskt rätt fint där också. Särskilt när vädret är bästa tänkbara och allt går precis planenligt.

Första anhalten var Insjön, där man framför allt ... tja, shoppar. Till exempel på världens största ... ja.

Inne på det tillhörande museet hittade vi flera klassiskt fördomsfulla skrifter. Tänk, så man såg ner på pojkar förr i tiden! Så till den grad att man måste göra särskilt enkla byggsatser som även de skulle förstå sig på.

Intill ovan nämnda museum ligger ett annat, som vi inte var inne på, men jag tänkte ändå passa på att tala om att det finns där.

Vi fortsatte till Leksand och gick på brödfabriken och köpte på oss lite knäckebröd.

Därefter kunde vi givetvis inte låta bli att åka en sväng till turistparadiset Tällberg, där shoppingen är mer av hantverkskaraktär, och så åt vi glass och promenerade. Det är lätt att hitta i Tällberg, för egentligen är alla vägar en och samma gata.

Färden gick vidare till Rättvik, där vi givetvis gick ut på långbryggan.

Bänken längst ut på bryggan var den finaste av alla de gästböcker jag såg under den turistiga turen, men nej, vi skrev inte i den ändå.